Begin de dag alsof je het expres doet!

Ik las een artikel van David & Arjan. Hun doel is Nederland tot het gelukkigste land ter wereld maken. Ze schreven een mooi stuk over het feit dat nergens op de wereld mensen zo oud worden als in het dorp Ogimi op het Japanse eiland Okinawa.

Mensen eten daar gezond, ademen schone lucht in en bewegen regelmatig, maar ze noemen zelf één andere factor waardoor ze zoveel langer leven dan elders: Ze hebben een ikagai.

Ikagai zou je kunnen vertalen met ‘een reden om op te staan’. In Ogimi is het heel gebruikelijk om met elkaar te praten over je ikagai.

Sta elke dag even stil bij de vraag waarom het vandaag belangrijk is dat jij er bent. Waarom doet het er toe? Welke waarde kom jij vandaag brengen voor de mensen om je heen. Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Je kinderen of je collega’s een mooie dag bezorgen, is een prima ikagai. Zolang je er maar stil staat bij het verschil dat je maakt. En dus bewust met een goede intentie aan de dag begint.

We worden allemaal geleefd door routines en de drukte van je agenda en juist daarom is het zo belangrijk dat je stil staat bij de gedachte waarom je doet wat je doet. Ik merk het aan veel mensen om me heen. Ze veranderen van baan omdat niet alleen geld verdienen belangrijk is, maar ze willen betekenisvol zijn. Sta daarom stil bij wat je doet, wat je bijdraagt en misschien wel toevoegt aan de levens van anderen. Niet omdat je er ouder van wordt, maar omdat het je nu al zo veel meer voldoening geeft in het leven van elke dag.

En wat is mijn ikagai? Ik wil elke dag me inzetten voor het vergroten van ontwikkelingskansen voor alle kinderen in Nederland, op dit moment speciaal in Flevoland en omgeving.

Wat is jouw ikagai?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie