Waartoe geven we zo goed mogelijk onderwijs?

Het gaat altijd om die maximale ontwikkelkansen van kinderen. Een team of een leerkracht doet niet zijn uiterste best voor de bestuurder of de inspectie. Een team, een leerkracht professionaliseert en ontwikkelt zich om het beste voor kinderen te willen.

En dat begint met kinderen die lekker in hun vel zitten. Het begint met gesprekken tussen leerkracht en kind hoe het met je is, wat je kan en wat je wilt.Vandaag sprak ik nog met een leerkracht die supertrots vertelde, dat kinderen bij hen op school opbloeien. Elders werden ze gepest. En nu doen ze hun werk op school met plezier, omdat ze hier geaccepteerd worden, zoals ze zijn. En dat laat een enorme stijging zien in de resultaten. 

Dus denk ik dat de beste leerkrachten kinderen zien en er alles aan doen om alle kinderen zo veel mogelijk te helpen blij te zijn met wie ze als kind zijn. Leerkrachten die kinderen leren dat diversiteit juist prachtig is. We moeten juist verschillend zijn. Dan vullen we elkaar namelijk aan.

Leren begint dus niet bij een goede instructie en een leerlingvolgsysteem. Leren begint met een meester of juf die kinderen ziet en ingrijpt waar nodig. Zo is ook een directeur belangrijk die de onderlinge verschillen tussen de leerkrachten accepteert. Want ook in die veiligheid werken mensen het beste. En dat is weer goed voor de kinderen.

Natuurlijk is een goede instructie, didactiek, differentiatie en al die andere dingen belangrijk. Maar het begint met die meester of juf die onvoorwaardelijk van kinderen houdt, hen ziet en hen helpt om binnen de kaders van veiligheid en redelijkheid van de ander, een kind zichzelf te laten ontwikkelen tot diegene die het kind graag zou willen zijn in relatie met de anderen. Want als een kind weet wat het wil, gaat het gebeuren. Dat heb ik nou al zo vaak gezien en zie ik regelmatig om me heen. Volwassen leerlingen die hun dromen hebben waargemaakt. En ik zie dat ze er gelukkig in zijn. Een bloemenzaak, timmerman, loonwerker met Mercedes, juf, zuster bij artsen zonder grenzen, moeder, piloot, wegracer, kampioen karten, ik kan nog uren door gaan. We helpen ze hun talent te ontdekken. 

Daarom ben ik zo blij met onze naam: ‘Ante, met talent vooruit!’ Help kinderen hun talent ontdekken, hun droom beschrijven en zorg dat ze er alles aan doen om die droom met hun talent te bereiken. Daar gaat goed onderwijs over. Dat doen goede leerkrachten. Dat stimuleert kinderen.

Wij doen het elke dag voor de kinderen en als je dat niet doet, moet je je achter je oren krabben en afvragen of jij niet wat anders moet gaan doen. Dan zit je zelf in de verkeerde droom en meestal is dat een nachtmerrie. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie